In Memoriam

Kameraad Theo Hartjes
13 september 1956 – 7 november 2017

“Kameraad”. Het was de titel waarmee Theo Hartjes binnen de Partij van de Arbeid in Winterswijk menigeen bij voorkeur aansprak. Licht ironisch en toch gemeend. Eigenlijk net zoals hij lokale politiek bedreef. Theo hield van de politiek. Van het politieke schaakspel, de af en toe oprispende lokale intriges, maar ook en vooral uit idealisme.

In 1984 sloot Theo zich aan bij de PvdA. Nadat hij enige jaren bestuurlijk actief was voor de PvdA Winterswijk, werd hij in 1988 raadslid. Het was binnen de partij een roerige tijd. Theo toonde zijn eigenzinnigheid. Er waren plannen om radioactief afval op te slaan in de bodem onder Winterswijk. De meningen hierover liepen uiteen. Theo ging op de barricaden. “Handen af van ons prachtige landschap met vier sterren,” was de slogan van Theo. In 1979 vestigde Theo zich met Elly in dat prachtige landschap, het tegenwoordige Nationaal Landschap. Hij wroette graag in de grond van hun huis in Winterswijk Woold. Ja, Theo hield van Winterswijk en zijn landschap. In zijn huis in Woold koesterde hij zijn tuin, zijn oldtimers in de schuur en natuurlijk zijn kinderen, voor wie hij vergenoegd grote maaltijden aanrichtte.

Hoewel de wortels van de familie Hartjes liggen in Winterswijk, werd Theo geboren in de Betuwe, in 1956 in Dreumel. Theo doorliep de middelbare school in Winterswijk. Hij begon aan een studie rechten, maar brak die voortijdig af en belandde in de assurantiewereld. Hij maakte carrière bij SNS Reaal Groep. Deze loopbaan legde hem geen windeieren, maar Theo vergat nooit waar hij vandaan kwam. De ongelijkheid in onze samenleving was en bleef hem een doorn in het oog. Gevraagd naar zijn drijfveer om voor de PvdA te kiezen, zei Theo: “Als de vrije wereld de vele armen niet kan helpen, kan zij ook de rijken niet beschermen!”

Theo was bezig aan zijn laatste periode als raadslid. Najaar 2012 werd hij fractievoorzitter van de PvdA Winterswijk en bij de raadsverkiezingen van 2014 was Theo lijsttrekker. Op provinciaal niveau was hij van 1994 tot 1998 eerste opvolger van de Gelderse statenfractie van de PvdA. Theo’s grote kracht was het om mensen bij elkaar te brengen. Hij leek wel half Winterswijk te kennen. Theo speelde een belangrijke rol bij de rekrutering van kandidaten voor de PvdA in Winterswijk. Ja, hij kon goed met mensen omgaan, maar Theo was zeker geen allemansvriend. Nee, de eigenzinnige kameraad Theo nam nooit een blad voor de mond. Als iemands handelen hem niet beviel, liet hij dat duidelijk merken.

De Begrotingsvergaderingen in oktober waren Theo’s laatste. Hoewel hij kwetsbaar oogde, ging hij door tot het bittere eind. Al jaren kampte hij met een erfelijke nierziekte. Na een lange periode van dialyses, kreeg Theo Hartjes eind vorig een donornier. Het leek hem goed te gaan in de loop van dit jaar. Zijn ziekenhuisopname met hartproblemen kwam plotseling. Dinsdagochtend 7 november overleed Theo Hartjes in het SKB in Winterswijk.

Team Winterswijk van de PvdA zal kameraad Hartjes verschrikkelijk missen. Onze gedachten zijn bij Elly, de kinderen, kleinkinderen en andere familieleden en naasten van Theo.

Team PvdA Winterswijk
dinsdag 7 november 2017