De journalistieke kracht van Winterswijk

Onafhankelijke media zijn onmisbaar in onze democratie. We hebben kritische journalisten nodig die uitspraken en beloften van politici checken op waarheid. Journalisten die de politiek van inhoudelijk commentaar voorzien en niet alleen verslag doet van bijvoorbeeld een raadsvergadering of een verkiezingsdebat. Politiek, maar ook het bedrijfsleven op lokaal, regionaal en landelijk niveau hebben gewoonweg journalisten nodig die over hun schouder meekijken. De PvdA Winterswijk maakt zich hier zorgen over.
De regionale kranten als de Gelderlander en de Tubantia worden al jaren geplaagd door teruglopende lezersaantallen. Gevolg: Oplages lopen terug, de ene reorganisatie volgt de andere op en het aantal journalisten bij kranten loopt steeds verder terug. Er lijkt steeds minder ruimte voor serieuze regionale journalistiek. Het probleem is dat onze democratische rechtstaat niet kan bestaan zonder pluriforme en onafhankelijke media.
Natuurlijk, het internet is groot dus men kan denken dat het dan met de pluriformiteit wel goed zit. Maar als je iets meer inzoomt, dan zie je dat het toch iets anders ligt. Steeds meer mensen halen hun informatie van het internet, waar algoritmes ervoor zorgen dat we in onze eigen informatiebubbel leven. We zien, horen en lezen enkel feiten en meningen dien in ons eigen straatje passen. Afwijkende geluiden worden niet meer gehoord of gezien. In Winterwijk moeten we het naast de Gelderlander en de Tubantia hebben van “het Achterhoeks nieuws, de Winterswijkse weekkrant, Winterswijk centraal, De lokale omroep en RTV Slingeland. De vraag is of de pluriformiteit hiermee voldoende wordt gewaarborgd voor Winterswijk en de regio.
Zeker nu de zoveelste reorganisatie bij Wegener (waar de Gelderlander en de Tubantia onderdeel van uitmaken) een feit lijkt te zijn, is de grote vraag…..welke journalisten blijven er nog over in onze regio? Wellicht is het tijd voor de politiek om zich te roeren. Vrije meningsvorming en -uiting zijn tenslotte wel de belangrijkste pijlers onder onze democratie.”